Овој вкусен и хранлив ручек е готов за нешто повеќе од 30 минути, а поради богатството на протеини во мисирката ќе ве држи сити долго време.
Ручекот за кој ви треба само еден лонец е секогаш пожелна опција, особено во лето кога приоритет на многумина е да го намалат времето поминато во жешката кујна.
Дополнително, во лето бараме лесни и хранливи оброци кои ќе не одржуваат сити долго време, без да создаваат чувство на тежина и зголемена топлина.
Токму таков оброк е мелената мисирка со сладок компир, збогатена со листови кељ и авокадо богато со здрави и лесно сварливи масти. За да го подготвите и зготвите овој ручек ќе ви требаат само нешто повеќе од 30 минути, а поради богатството на протеини во мисирката долго ќе се чувствувате сити!
Состојки:
450 гр мелена мисирка
1 средно голем кромид
3 чешниња лук
1/4 чаша доматна паста
1 среден сладок компир, излупен и исечкан на коцки
1 чаша пилешка супа
2 лажички чадена пиперка
1/2 лажичка сол
1/4 лажичка пиперка
3 чаши сецкан свеж кељ
1/2 лажичка мелен црвен пипер
1 средно зрело авокадо, излупено и исечено
Мелено свежо нане, по желба
Подготовка:
Во голема тава, варете ја мисирката, кромидот и лукот на средно висока температура 8-10 минути додека мисирката повеќе не е розова, а зеленчукот не омекне, кршејќи ја мисирката на трошки.
Додадете доматна паста; варете и мешајте уште 1 минута.
Додадете сладок компир, супа, чадена пиперка, сол и бибер. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината.
Варете, покриено, додека слаткиот компир не омекне, околу 10 минути, повремено мешајќи.
Додадете кељ и една лажичка црвен пипер; варете и мешајте додека кељот не овене, околу 2 минути.
Послужете со авокадо и по желба нане.
На Здравје!