Кога слушаме чоколадо, многумина од нас секогаш го поврзуваат во нивните умови со ликот на висококвалитетно белгиско или англиско чоколадо. Вистинските познавачи на чоколадните задоволства сепак ќе ви кажат дека највкусното чоколадо во светот всушност е виетнамското.Виетнамското чоколадо добива се поголема популарност. Ова се должи на раскошниот вкус и мирис, со кој го галат вкусот и мирисот.

1464861405-1424792747lmzas
Најдоброто виетнамско чоколадо се произведува во периферијата на гратчето Хо Ши Мин од мала семејна компанија по единствен рецепт. Компанијата Marou ги произведува сите состојки за чоколадото сама, дури ги бере на какаовите зрна, кои подоцна влегуваат во производството чоколадо .

Но каква е тајната на неверојатно деликатно и вкусно чоколадо Marou. Таа е во неколкуте клучни адитиви со кои од компанијата го збогатуваат традиционалниот рецепт.

Во основата на чоколадото е сортата какао тринитарио кое се добива како резултат на мешање на две други основни сортата. Кон него се додаваат и разни дополнителни ароми, често чудни и необични, како резултат на што се добива уникатен производ. По внимателна селекција на какаото и мирисите, семето се бере и се оставаат да ферментираат шест дена во дрвени кутии. Потоа се вадат, се става врз бамбусови влошки и се сушат на сонце.

Следи повторен внимателен поглед на зрната и рачно одбирање само на најквалитетните, кои ќе бидат искористени понатаму во процесот на производство. Зранат се печат, се сечат на парчиња им се варат до добивањето на ароматна паста. Пастата се загрева и кон неа се додава шеќер до втечнување на смесата.

Следат цели два дена, во кои чоколадната паста се меша постојано. Конечно се налева во готови форми и се остава да се излади до готовност за косумација, по што се пакува и тргнува по долгиот пат кон полиците во трговската мрежа.

Може да најдете виетнамско чоколадо со арома на ванила и дури на тутун.

Интересен факт е дека токму овој вид чоколадо не е особено омилен на Виетнамците, кои претпочитаат прилично чоколадото да е значително слатко и речиси без дополнителни ароми.

Слични содржини