Кои се 6-те грешки што ги правите редовно додека подготвувате ајвар?

од Nikola Popovski

Октомври е месец за подготовка на зимница и може да се каже дека ајварот е најкарактеристичен симбол. Иако, се разбира, многу е полесно да купите тегла во супермаркет секогаш кога ќе ви се допадне, овој ајвар не може да одговара на домашниот.

Меѓутоа, ако го следите традиционалниот рецепт што го наследивте од вашите баби, а подготовката сè уште не ви успева целосно, проверете дали сте направиле една од следниве грешки. Следете ги овие пет совети и ќе го добиете идеалниот резултат!

Никогаш не го прескокнувајте лупењето на пиперките

Бидете сигурни да ги излупите сите пиперки и модри патлиџани. Ако го направите тоа невешто, ќе ви се покаже во конечниот резултат.

Отстранете ги и семките

Сè на сè, главната состојка за правење ајвар е трпеливоста. Отстранете го најголемиот дел од семките на пиперката со лажица.

Ако го направите ова со плакнење на пиперките, нивното цедење ќе ви одземе премногу време.

Избор на модар патлиџан

Оние кои ставаат модар патлиџан во ајвар, би било подобро да изберат зрели и тврди примероци, бидејќи тие се помалку горчливи.

Не можете да го скратите процесот на мешање

Најтешкиот дел од подготовката на ајварот е долгото и напорно мешање. Без оглед колку сте уморни, никогаш не го скратувајте процесот. Дури и мешањето е основната тајна на добриот ајвар, која не простува површност.

Убаво испечете ги пиперките

Печењето пиперки е подобро затоа што им дава посебен вкус, што не можете да го постигнете ако одлучите да ги динстате.

Бидете внимателни пиперките и модрите патлиџани да не ви изгорат

Нормално е лушпата, односно „кожата“ на пиперката да стане црна, но мора да водите сметка „месото“ на зеленчукот да не ви изгори. Внимателно следете го процесот на печење и отстранете го зеленчукот од оган на време.

Слични содржини