Мит или вистина: Дали плачењето навистина ни помага да се чувствуваме подобро?

од Nikola Popovski

Сигурно сите некогаш сме дошле до точка кога плачеме „за да си ја олесниме душата“. Но, додека многумина тврдат дека солзите во такви ситуации се лек, научниците се обиделе да објаснат дали тоа навистина е така.

„Често тврдиме дека солзите се показатели за тага, но тие не само што покажуваат како се чувствуваме, туку и какви луѓе сме“, вели холандски психолог.

Луѓето се единствениот вид суштество што плаче поради емоции. Покрај солзите кои предизвикуваат емоции, има и „рефлексни“ и „базални“ солзи.

Рефлексните се оние предизвикани од различни дразби, како што се лупењето на кромидот, а базалните оние кои се јавуваат кога ги чистиме очите.

Друга причина зошто луѓето плачат, која можеби не им е позната на сите, е манипулацијата, пишува „Кликс“.

Во една студија од 2007 година, британските истражувачи докажаа дека бебињата користат плачење за да ги привлечат родителите да обрнат внимание на нив. Сепак, не се само бебињата кои манипулираат на овој начин, туку понекогаш и возрасните.

Исто така, плачењето може да настане и со беспомошност, но и со конфликти и критики. Додека жените ќе реагираат на овие чувства, мажите ќе се трудат да ги скријат, па така мажите плачат помеѓу 6-17 пати годишно, а жените дури пет пати повеќе.

Сепак, причините за плачење кај момчињата и девојчињата се главно исти – тага, сочувство или носталгија за домот.

Ад Вингерхоутс, кој е еден од авторите на студијата, објасни дека не верува во објаснувања за да им олесни на луѓето кога плачат. Неговото размислување било поттикнато од резултатите од студијата која покажала дека депресивните луѓе не чувствуваат олеснување после плачење.

„Солзите нема да ни помогнат во тешки ситуации, дури и кога се соочуваме со трауматски настани.

„Тие само ја сигнализираат нашата емоционална состојба кон надворешниот свет“, тврди тој.

„Ќе се чувствуваме подобро со поддршката на нашите драги луѓе. Но, сепак, ако треба да плачете, направете го тоа. Потиснувањето на платите е штетно по здравјето“, додава Ад.

Луѓето кои почесто плачат се поемпатични и посклони да воспостават конекција со другите.

„Солзите создаваат нишка меѓу луѓето“, истакнува Ад, но и предупредува дека тоа не мора да биде знак дека некој е љубезен или искрен.

Слични содржини