Малку поинаков начин на подготовка на мусака, но подеднакво вкусен.
Состојки:
– 1 кг компири
– 500 гр мелено месо
– 2 средни главици кромид
– 4 јајца
– 400 мл павлака
– 100 гр рендан пармезан
– сол, бибер и други зачини по желба
– масло за пржење или друга маст по желба
Подготовка:
Излупете ги компирите, измијте ги и исечете ги на тенки прстени. Загрејте го маслото и потоа пропржете ги компирите. Ставете го на хартиени крпи за да се исцеди вишокот масло.
Кромидот ситно се сечка и се пропржува кратко. Додадете месо, сол, бибер, додадете зачини по желба и потоа динстајте 15 минути.
Садот во кој ќе ја печете мусаката премачкајте го со маснотии, а дното покријте го со половина од подготвените компири. Малку посолете ги, па распоредете го месото на нив, па покријте ги со остатокот од компирите.
Јајцата се матат, се додава павлаката и ренданиот кашкавал, па сето убаво се меша. Прелијте преку мусаката.
Ставете ја во рерна загреана на 190 степени и печете околу 30 минути. Мусаката е готова кога ќе добие убава златножолта боја.