На Жељко Самарџиќ не му е дозволено да одржи концерт во Сплит

од Vladimir Zorba

Пејачот Жељко Самарџиќ не смее на 18 август да настапи пред сплитската публика во Сустипан, пишува „Слободна Далмација“.

Одлуката ја донел директорот на установата за стопанисување со парк шумата „Марјан“ и други заштитени природни вредности во Сплит, Марко Пејновиќ, кој тврди дека има право на тоа и дека музиката на Самарџиќ не е соодветна. за Сустипан.

Организаторите на концертот од агенцијата „Она моја“ наведуваат дека тоа е вовед во цензура при што некој ќе определи што може, а што не смее да се слуша.

Од агенцијата „Она моја“ додаваат дека се изненадени од ваквата одлука со оглед на тоа што Самарџиќ ги полни салите ширум регионот и има настапувано во арените во сите градови во Хрватска.

Имајќи предвид дека 90 проценти од сите негови песни се балади и дека е многу популарен меѓу женската публика и дека мајка му е Хрватка, не гледаме причина за таква одлука“, изјави Домагој Петричевиќ, директор на агенцијата „Она моја“.

Одбивањето да му се даде на настап популарната сплитска концертна локација на Жељко Самарџиќ уследи по одлуката на градоначалникот на Пула, Филип Зоричиќ, да го забрани концертот на Душко Кулиш, Драган Којиќ Кеба, Ана Бекута и Зорана Миќановиќ во овој град.

Слични содржини