Храната не е ништо посебно, без зачини и секој дел од светот има своите преференции. Тоа се овие уникатни комбинации кои ви даде различни кујни, индивидуалност и посебност на вкусот.
Во секоја земја има различни билки и зачини кои се најпосакувани во кулинарството и популарни меѓу населението. Добро е да се запознаете со нив, пред да се појдете на патување.
foodpanda, провери кои се најчесто користените зачини во одредени предели во светот.
Шпанија- маслиново масло, црн пипер и лук
Тунис- чили, коријандер, ким
Италија- маслиново масло, домати, магдонос
Индија- паприка, кокос, синап
Јемен- магдонос, лук, кардамон
Прованс (Франција) – маслиново масло, мајчина душица, жалфија
Иран- нане, лук, магдонос
Пакистан- ѓумбир, синап, кардамон
Мексико- чили, домати
Франција- вино, босилек, лук
Јапонија – каранфилче, копар, васаби.