Шпанскиот Deoleo, најголемиот светски производител на маслиново масло, вели дека се чини дека се ближи крајот на еден од најпредизвикувачките времиња во историјата на индустријата, при што цените на „течното злато“ се очекува речиси да се преполоват од највисоките нивоа на сите времиња во наредните месеци.
Продолжениот период на екстремни временски услови и суша предизвикани од климата во јужна Европа сериозно влијаеше на жетвата на маслинки во последниве години, што кулминираше со вртоглаво растечка цена што ги шокираше ветераните во индустријата и потрошувачите.
Недостигот на маслиново масло, главната суперхрана во медитеранската исхрана, ја втурна индустријата во состојба на криза, ги поттикна стравувањата од несигурност во храната, па дури и поттикна бран на криминал во супермаркетите во Шпанија.
Сепак, цените оттогаш се „оладија“ бидејќи проценките на индустријата укажуваат на значително подобри жетви во сезоната 2024-2025, особено во клучните земји производители како Шпанија, Грција и Тунис.
„Иако имаше чекори кон подобрување, не би било сосема точно да се каже дека кризата е завршена“, изјави за CNBC Мигел Анхел Гузман, главен директор за продажба во Deoleo.
„Сè уште поминуваме низ фаза на напнатост во цените на маслиновото масло, особено кај масла со повисок квалитет, како што е екстра девственото“, рече Гузман, истакнувајќи дека сè уште има одредена неизвесност на пазарот пред бербата на маслинките 2024-2025 година.
„Сепак, изгледите се позитивни за следните месеци, бидејќи се очекува пазарот да почне да се стабилизира и постепено да се враќа во нормала како што напредува новата жетва и се зголемува понудата“, рече Гузман.
Deoleo, производител на брендови за маслиново масло за домаќинство, како што се Bertolli и Carbonell, ја опиша совршената бура од предизвици како „еден од најтешките моменти во историјата на секторот“ во текот на летото и повика на „длабока трансформација“ на индустријата.
Цените на екстра девственото маслиново масло во шпанска Андалузија изнесуваа 6 евра (6,33 долари) за килограм заклучно со 6 ноември, според Expana, компанија за истражување на пазарот фокусирана на земјоделството и храната. Ова е пад од околу 19% на месечна основа и речиси 35% пониско од рекордното високо ниво од 9,2 евра во јануари.
Шпанија произведува повеќе од 40% од светското производство на маслиново масло, што ја прави глобална референца за цените.
„Се очекува цените првично да се олеснат помеѓу ноември, декември и јануари, под услов временските услови и условите за жетва да останат стабилни во наредните недели“, рече Гузман.