Направете го ова за Фејсбук да не ве следи

од Radmila Tasevska

Доколку имате профил на Facebook задолжително активирајте ја алатката за намалување на системот за следење корисницие низ светот која се наоѓа скриена внатре во поставување на самата страница.

Ако користите интернет, веројатно сте забележале дека Meta и Facebook ве следат што правите. Можеби не сте занеле дека во самиот Facebook се крие алатка со која може да ги ограничите податоците кои страниците ги споделуваат со платформата и со следење на информации можат да пристапат до друга апликација.

Со функцијата за приватност може да ја избришете историјата на апликации и веб страници кои ги делат вашите податоци. Исто така, може да ја изгасите опцијата „Future Off-Facebook Activity“ и на Facebook да му наредите да престане да дели информации поврзани со вашиот профил.

Исто така, може точно да изберете со кои компании сакате да престанете да ги делите вашите активности.

За да почнете, одете во Settings & Privacy > Settings > Off-Facebook Activity. Таму може да ги видите вашите активности надвор од Facebook, да ја избришете историјата и да ги одвоите идните активности.

Откако со таа алатка ќе ги исчистите сите активности, Facebook ќе ги тргне информациите за вас од другите страници или со другио зборови, апликацијата нема да знае кои апликациис те ги посетиле или што сте гледале, а вие од нив нема да добивате персонализирани реклами.

Ако сакате да ограничите кои реклами да ги гледате, одберете ја фуинкцијата Ad Preferences.

Слични содржини