Научниците застанаа во одбрана на јајцата како здрава храна за појадок откако ново истражување откри дека тие не го зголемуваат нивото на „лош“ холестерол.
Иако јајцата со години се сметаат за нездрави поради холестеролот што го содржат, новите наоди велат поинаку, пишува „Express.co.uk“.
Вистинскиот проблем не се јајцата, туку заситените масти
Истражувачите од Универзитетот во Јужна Австралија открија дека холестеролот од јајцата не е главната причина за загриженост. Проблемот всушност се заситените масти што ги консумираме од друга храна како што се сланината и колбасите, објавува Index.hr.
Студија покажа дека јадењето две јајца дневно, како дел од диета со ниска содржина на заситени масти, може дури и да ги намали нивоата на лош (LDL) холестерол.
Јајцата имаат незаслужена лоша репутација
„Јајцата се уникатни, содржат холестерол, но многу малку заситени масти. Сепак, поради холестеролот, тие често се исклучуваат од менито, иако ова не се базираше на јасни докази“, објасни професорот Џон Бакли, кој ја водеше студијата.
Тој додаде дека нивната студија јасно ги одделила ефектите на холестеролот и заситените масти и заклучила дека заситените масти, а не јајцата, се одговорни за зголемување на нивото на LDL холестерол во крвта.
„Можеме да кажеме дека обезбедивме силни докази во одбрана на јајцата. Кога подготвувате појадок, не мора да се плашите од јајца, опасноста е поголема од дополнителна порција сланина или колбаси“, рече Бакли.
Целата исхрана е поважна од поединечните намирници
Британската фондација за срце, исто така, нагласува дека здравјето на срцето не зависи само од една храна, туку од балансирана исхрана како целина.
Тие препорачуваат исхрана богата со овошје и зеленчук, интегрални житарки, мешунки, риба, јаткасти плодови и семки.
Таквата исхрана помага во одржувањето на здравјето на срцето и крвните садови, додека повремениот појадок со јајца не треба да биде причина за загриженост, но всушност може да биде корисен.