Научниците предупредуваат на алармантен пораст на предвремени породувања поради климатските промени

од Vladimir Zorba

Екстремните температури поради глобалното затоплување доведоа до алармантен просечен пораст од 60 отсто на ризикот од предвремени породувања, покажа прегледот на 163 глобални здравствени студии од австралиски тим на научници.

Наодите отсликуваат загрижувачко влошување на ваквите здравствени мерки.

Во моментов, 600 милиони луѓе живеат во региони каде температурите се над идеалната температура за постоењето на човештвото. Оваа бројка би можела да достигне до 3 милијарди луѓе до крајот на векот, според прогнозите за климатските промени.

Студијата, објавена во списанието Science of the Total Environment, покажа дека порастот на честичките во воздухот и алергени поради климатските настани како што се шумски пожари, суши и непредвидливи сезони, исто така, значително влијае на респираторните болести и перинаталните исходи.

Кори Бредшо, глобален еколог од Универзитетот Флиндерс во Австралија, истакна дека климатските промени може да предизвикаат доживотни здравствени компликации за милиони деца ширум светот.

„Ги извлековме податоците за да покажеме како одредени типови на идни временски настани ќе ги влошат одредени медицински проблеми кај населението“, рече тој во официјалната изјава.

„Идентификувавме многу директни врски помеѓу климатските промени и здравјето на децата, од кои најсилната беше зголемениот ризик за 60 отсто во просек од предвремено породување од изложеност на екстремни температури“.

Други здравствени компликации поврзани со климатските промени

Други ефекти вклучуваат мала тежина при раѓање, промени во гестациската возраст, предвремено кинење на мембраната и губење на бременоста.

Додека беше откриено дека температурните екстреми се главниот фактор поврзан со влошувањето на здравјето на бебињата, 16 од 20 студии за загадувачи на воздухот покажаа дека загадувањето на воздухот довело до зголемување на бројот на деца со респираторни проблеми.

„Здравствените проблеми на децата што ги идентификувавме зависат од временските екстреми – студените екстреми предизвикуваат респираторни заболувања, додека сушата и екстремните врнежи може да резултираат со застој во растот на населението“, напишаа авторите на студијата.

„Со оглед на тоа што климата влијае на детските болести, социјалните и финансиските трошоци ќе продолжат да растат како што напредуваат климатските промени, ставајќи зголемен притисок врз семејствата и здравствените услуги.

Истражувачите рекоа дека клучните заштитни фактори против заканите од климатските промени за здравјето на децата вклучуваат економска стабилност, пристап до квалитетна здравствена заштита, соодветна инфраструктура и безбедност на храна.

Слични содржини