Научниците работат на вакцина против рак на мозокот

од Milan1
180 прегледи

Истражувачите од Универзитетот во Флорида во САД развија вакцина против рак на мРНА која го активира имунолошкиот систем да го таргетира туморот. Се верува дека околу 19.000 поединци во ЕУ се погодени од оваа состојба годишно, пренесува „Еуроњуз“.

Пристапот за лекување на глиобластом забележа мала еволуција од раните 2000-ти, првенствено потпирајќи се на хемотерапија, радиотерапија и хируршки интервенции. Просечното времетраење на преживувањето кај пациентите кај кои е дијагностицирана оваа состојба е околу 15 месеци.

Тимот ги објави своите наоди во рецензираното списание Сел претходно овој месец. Вакцината го користи имунолошкиот систем за борба против ракот кој тешко се лекува.

Таа користи верзија на технологијата мРНА слична на она што се користи во вакцините за ковид, но со неколку измени. Како прво, вакцината користи клетки од туморот на пациентот за да создаде персонализиран третман. Дополнително, тој вклучува ново развиен систем за испорака за да генерира брз имунолошки одговор.

„Наместо ние да инјектираме единечни честички, ние инјектираме кластери честички кои се обвиткуваат една околу друга како кромид, како вреќа полна со кромид. И причината поради која го направивме тоа во контекст на ракот е дека овие кластери го предупредуваат имунолошкиот систем на многу подлабок начин отколку што би правеле поединечни честички“, рече авторот на студијата, Елиас Сајур.

Научниците зеле генетски материјал наречен РНК од хируршки отстранетиот тумор на секој пациент. Тие потоа ја засилиле гласничката РНК (мРНА), која содржи инструкции за тоа што е внатре во секоја клетка, вклучувајќи ги и клетките на туморот.

Потоа, тие ја завиткаа оваа мРНА во специјални липидни наночестички создавајќи високотехнолошки пакет. Кога овие модифицирани туморски клетки беа инјектирани назад во крвотокот на пациентите, тие изгледаа како вируси, предизвикувајќи одговор на имунолошкиот систем.

„За помалку од 48 часа, можевме да видиме како овие тумори се префрлаат од она што го нарекуваме „ладно“ – имунолошка настинка, многу малку имунолошки клетки, многу замолчен имунолошки одговор – во „жежок“, многу активен имунолошки одговор. Тоа беше многу изненадувачки со оглед на тоа колку брзо се случи ова, и она што ни кажа е дека успеавме да го активираме раниот дел од имунолошкиот систем многу брзо против овие видови на рак, а тоа е од клучно значење за да се отклучат подоцнежните ефекти од имунолошкиот одговор“, рече Сајур.

Студијата е резултат на охрабрувачките наоди од седумгодишното истражување кое започна со експерименти на претклинички модели на глувци и напредуваше до клиничко испитување во кое беа вклучени десет кучиња миленичиња со напреднат рак на мозокот.

Кучињата, исто така, може да развијат спонтани тумори на мозокот што резултираат со крајни исходи, велат истражувачите. Десетте кучиња миленичиња живееле просечно 139 дена, додека просечното преживување на кучињата со оваа состојба е 30 до 60 дена.

Професорот Дуан Мичел, коавтор на трудот, рече дека овие резултати се „навистина важно откритие бидејќи честопати не знаеме колку добро претклиничките студии кај животни ќе се претворат во слични одговори кај пациентите“.

„И додека мРНА вакцините и терапевтските средства се секако жешка тема од пандемијата на ковид, ова е нов и уникатен начин за доставување на мРНА за да се генерираат овие навистина значајни и брзи имунолошки одговори што ги гледаме кај животните и луѓето“.

Клиничкото испитување од фаза 1 сега ќе ја тестира вакцината кај најмногу 24 возрасни и педијатриски пациенти за да ги потврди наодите. Потребни се дополнителни истражувања за да се најде најдобриот метод за активирање на имунолошкиот систем додека се ограничуваат потенцијалните несакани ефекти.

Слични содржини