Научници тврдат дека свињите можат да користат компјутер и да играат видео-игри (ФОТО)

од Nikola Popovski

Иако е познат фактот дека свињите се екстремно интелигентни животни и дека тоа особено го изразуваат надмудрувајќи ги другите кога станува збор за храната, многумина ќе бидат изненадени од другите откритија за нив. Имено, научниците од Канада успеаја да ги научат прасињата вештина што можеби не им е толку корисна, но е исклучително забавна, а тоа е да играат видео игри!

 

Овие експерти научиле четири свињи како да ги контролираат џојстиците со нивните муцки и така докажале дека овие животни се способни да играат едноставни видео игри. Секоја од четирите свињи покажа основно разбирање за играта, но и поврзаноста помеѓу поместувањето на контролите на џојстикот и курсорот на екранот.

 

Успеале и покрај фактот дека се далекувиди и немаат палци, па експертите за однесување на животните овој подвиг го нарекоа „исклучителен“.

 

Претходните студии покажаа дека свињите се способни за различни типови на учење, од едноставни команди за послушност како што се „дојди“ и „седи“, до некои посложени. Некои студии дури покажаа дека тие можат да користат огледала за да помогнат да се најде скриена храна во затворено, како и да можат да користат алатки.

 

„Не е мал подвиг за животно да го разбере концептот дека однесувањето што го извршува има ефект на друго место“, рече авторот на студијата и експерт за однесување на животните, Кендис Крони од универзитетот Пурдју во Индијана.

 

Во првиот дел од експериментот, истражувачите користеле третирања за обука на животните, со цел да се приближат и манипулираат со џојстикот поставен пред компјутерскиот монитор, туркајќи го со нивните муцки.

 

По ова, четирите свињи потоа беа научени да играат видео игра прикажана на екранот, во која целта беше маневрирање на курсорот со џојстикот кон максимум четири цели.

 

Откриле дека секоја свиња е во можност да изврши експериментална задача многу над очекувањата, што укажува на тоа дека животните можат да разберат дека начинот на движење на џојстикот е поврзан со движењето на курсорот на екранот.

Свињите не се совпаѓаа целосно со нивото на вештина постигната во истата задача со видео игри како и приматите порано, и не може да се каже дека тие целосно го совладаа концептот, забележа тимот.

 

Сепак, додадоа тие, ова може делумно да се објасни со природата на експериментот, со тоа што џојстикот и екранот се подобро прилагодени на поагилни, визуелно ориентирани цицачи.

 

Покрај тоа, тимот објави дека социјалниот контакт силно влијаеше на перформансите на прасињата во играта – тие продолжија да играат и да ги прават вистинските движења дури и кога не им беа дадени задоволства.

 

Понатаму, се чинеше дека само вербалното охрабрување ги потстикнува животните кога ќе се преселат во најсложените нивоа на играта.

 

„Овој вид на студии е важен затоа што, како и со сите живи суштества, начинот на кој комуницираме со свињите и што правиме влијае и има врска со нив“, додаде професорката Крони.

 

„Затоа, ние имаме етичка обврска да разбереме како свињите стекнуваат информации и што сите тие се способни да научат и да ги запомнат.

 

Идните студии можат да одговорат на поамбициозна цел, утврдувајќи дали компјутерски интерфејс може да се користи за подиректна комуникација со прасињата, како што е постигнато во експериментите со примати кои не се луѓе.

 

„Информирањето за практиките на управување и подобрувањето на благосостојбата на прасињата беше и сè уште е главната цел“, коментира професорката Крони.

Слични содржини