НЕ Е КАКО ПОРАНО: Премалку жени во Германија се одлучуваат за ваков тип на работа

од Vladimir Zorba

Има премалку жени кои служат во Бундесверот, рече владината комесарка за вооружени сили Ева Хогл. „Не можеме да го направиме тоа како порано“, рече таа во интервју за германската уредничка мрежа (RND).

Жените сега сочинуваат нешто повеќе од 13 отсто од воениот персонал. Ако од тој број се одземат медицинските сестри од Бундесверот, уделот е помал од 10 проценти, рече Хогл.

Владата постави цел со закон дека една петтина од луѓето во Бундесверот треба да бидат жени.

Во армискиот врв има уште помалку жени, истакна Хегл, илустрирајќи го тоа со тоа што има само три со чин генерал. И треба да биде нормално жените да бидат на лидерски позиции, рече таа.

Во исто време, постои поголем интерес на жените за ангажман во Бундесверот, изјави портпаролката за RND. Минатата година жените сочинуваа 17 отсто од апликантите.

Од друга страна, само два отсто од првите позиции во министерството се жени.

Слични содржини