Не се пече, совршено е кремаста, ГОТОВА ЗА ПОЛА ЧАС, а првиот залак ќе ве врати во детството!

од Весна Петровска
34 прегледи

Песок торта е една од омилените за многу генерации. Со години родендените се славеа со оваа торта. Толку едноставно се подготвува, а е неверојатно вкусна, што никој не може да ѝ одолее.

Песок тортата е еден од оние десерти кои будат носталгија. Ова е едноставен рецепт за совршен десерт кој не бара ни печење.

Потребно ви е само половина час, а за миг ќе ве врати во оние денови кога родендените се славеа со сендвичи од крекери, жолт и црн сок и, секако, песок торта!

Потребни состојки:

500 г мелени бисквити (кекс)

250 г маргарин или путер

200 г шеќер во прав

200 мл млеко

100 г чоколадо за готвење

100 г мелени ореви

1 ванилин шеќер

2 лажици какао

1 лажица рум (по желба)

Подготовка:

1. Во голем сад измешајте ги мелените бисквити, шеќерот во прав, ванилиниот шеќер, какаото и мелените ореви.

2. Во друг сад растопете го маргаринот или путерот, па додајте го во сувата смеса. Постепено додавајте го млекото и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Ако сакате, додајте и лажица рум за дополнителен вкус.

3. Земете калап за торта и обложете го со хартија за печење. Смесата рамномерно распоредете ја во калапот и добро притиснете за да се изедначи.

4. Растопете го чоколадото за готвење и прелејте го преку тортата.

5. Ставете ја тортата во фрижидер неколку часа, најдобро преку ноќ, за добро да се стегне.

Слични содржини