НЕ СМЕЕТЕ ДА ГИ САДИТЕ ОВИЕ РАСТЕНИЈА ВО ГЕРМАНИЈА: За нив може да добиете затворска казна од 3 месеци до 5 години

Не сите растенија во Германија се погодни за домашна градина. Одгледувањето на некои е дури и нелегално и може да резултира со затворска казна.

од Vladimir Zorba

Пролетта е време за работа во градината. Секој што има градина е веројатно моментално зафатен со садење свежо цвеќе и грмушки. Сепак, се препорачува претпазливост. Бидејќи некои растенија во никој случај не треба да се најдат во домашната градина. На пример, постојат високи казни за одгледување инвазивни видови. Казната е уште полоша за друго растение: опиумски афион (Papaver somniferum). Бидејќи тој спаѓа под Законот за дроги, постои дури и ризик од затворска казна.

Одгледувањето на афион е нелегално – но има сорти на афион кои се дозволени

„Во Германија, растенијата и делови од растението Papaver somniferum подлежат на наркотични прописи“, предупредува Федералниот институт за лекови и медицински производи во соопштението. Причината за тоа е морфинот содржан во растителните сокови. „Затоа, за одгледување е потребна дозвола, без оглед на бројот на растенија, и за комерцијална и за приватна употреба“, велат од федералниот институт. Од 1 април градинарите можат легално и без дозвола да одгледуваат до три растенија канабис.

Секој што одгледува афион во својата градина без дозвола го прекршува членот 29 од Законот за дроги (BtMG), според Федералното Министерство за правда, секој што ги произведува, дистрибуира или поседува во големи количини мора да се соочи со затворска казна од најмалку една година. Во полесни случаи се пропишува затворска казна од три месеци до пет години.

Сепак, дозволено е да се одгледуваат сорти на афион со ниска содржина на морфин. Тука спаѓаат двете летни сорти афион „Mieszko“ и „Viola“, како и зимската сорта „Zeno Morphex“, кои, според Федералниот институт за лекови и медицински производи, имаат содржина на морфин помала од 0,02 проценти.

Според Законот за лекови: Растението може да се одгледува под овие услови

Сорти на афион кои содржат морфин бараат одобрение од Федералното биро за опиум. Одгледувањето на афионот во Германија е регулирано со член 3 од Законот за дроги (BtMG). Затоа, во одредени случаи е потребно одобрение од Федералниот институт за лекови и медицински помагала:

* Одгледување наркотици
* Увоз и извоз на наркотици
* Купување или на друг начин добивање наркотици
* Трговија со дрога
* Друга продажба, дистрибуција или промет на наркотични дроги
* Производство на препарати ослободени во согласност со дел 2, став 1, бр. 3

Одгледувањето афион во Германија има традиција и расте.

Според Федералниот институт, во 2016 година во Германија под лиценца се одгледувале 166 хектари опиумски афион. Во 2021 година веќе имало 1.077 хектари, но во 2022 година нешто помалку, со вкупно 788 хектари.

Сојузниот институт известува: „Одгледувањето на афионот следи долга традиција во Германија и ужива зголемена популарност, особено од 2019 година“. Причината за тоа е, од една страна, зголемената побарувачка за регионални производи, а од друга страна, фактот што опиумскиот афион може многу добро да се одгледува конвенционално и органски.

Во соопштението за печатот се наведува и: „Самоодгледувањето обично се користи за добивање на семе од афион. Тие се користат како храна, на пример во пекарски производи или понатаму се преработуваат во ладно цедено масло. Афионот се одгледува и за украсни цели во многу градини“.

Слични содржини