Не треба да ги игнорирате ОВИЕ ОДНЕСУВАЊА на вашите миленици

од Vladimir Zorba

Кога кучето или мачката се среќни, тоа е лесно да се каже. Мавтањето со опашката кај кучињата или предењето кај мачките се очигледни знаци на задоволство. Интересна студија спроведена во Америка покажа дека кучињата мавтаат со опашката надесно кога се среќни, а налево кога се нервозни. Не постои научна причина зошто е тоа така.

Има и такви моменти кога на домашните миленици им е потребна помош, а тие често ја бараат на необични начини кои може да се протолкуваат како непослушност, што не е случај. Со оглед на тоа што е широко распространето разбирањето за мафтање со опашката или предењето, треба да има и разбирање за не толку среќните моменти за да се одржат миленичињата здрави и среќни.

Уништувањето на имотот можеби не е хир

Во својата разиграност, кучињата често со заби уништуваат имот и покуќнина, а интернетот е полн со видеа на кои сопствениците им предаваат лекција за лошо однесување на палавите миленичиња. Меѓутоа, ако кучето често го повторува овој модел на однесување, тоа можеби не е само каприц. Имено, честото уништување на имот од каснувања од куче може да сигнализира немир поради разни нарушувања.

Ако ова однесување се повтори, можеби е време да се препознае како симптом наместо непослушност. Во овој случај, добро е да го однесете кучето на ветеринар. Во желбата за вниманието на сопственикот, кучињата често знаат да се свртат на грб за да им се погали стомакот, но токму оваа акција може да биде повик за помош доколку често се повторува. Ова е можеби најскриениот повик за помош, бидејќи сопствениците често го поврзуваат овој потег со гушкањето на нивниот најдобар пријател, што понекогаш не е случај.

Кога станува збор за мачките, тие се многу посуптилни животни кога станува збор за помош отколку кучињата. Мачката што го следи својот сопственик може да биде симпатична глетка, но всушност често може да биде сигнал за помош. Кога се вознемирени, мачките сакаат да имаат на повидок доверлива личност. Честата потреба за следење всушност укажува дека мачката е вознемирена поради нешто и дека можеби е добра идеја да ја однесете на ветеринар. За време на играта, мачките можат да ја стават шепата на лицето на сопственикот, но овој потег секако може да биде директен повик за помош, или јасна порака дека нешто не е во ред. Можеби најочигледниот сигнал за помош се ненадејните движења и хистерични движења на мачката.

Психата е исто така важна

Исто како човек, мачката или кучето може да покажат симптоми на нервоза или невролошко нарушување. Овие симптоми не треба да се игнорираат под никакви околности. Еден од честите показатели за таков случај и кај кучињата и кај мачките е притисокот на главата на ѕидот. Ако миленичето стои на ѕид и ја притиска главата на тврда површина, тоа не е игра или глупост, туку сериозен симптом на невролошка состојба.

Во овој случај, неопходно е да се препознае симптомот и брзо да се реагира. Бидејќи мачките се посуптилни животни, за разлика од кучињата, тие целосно ќе се повлечат од присуството на луѓето и околината во нивниот мир. Очигледно ова не е показател за болест, туку нормално однесување на одредени мачки, но доколку не се промени, треба да се преземе нешто.

За разлика од нив, кучињата можат да покажат дека не им е добро со очите. Ако кучето постојано го гледа својот сопственик, може да изгледа како да има сладок и мил изглед, но на тој начин некои раси бараат помош. Како заклучок, неопходно е да го познавате вашето домашно милениче и да го разберете секое необично однесување или претерано често повторување на истиот модел на однесување како можно предупредување.

Очигледните симптоми лесно се препознаваат

Многу чести несакани штетници се болвите и крлежите, а тоа го покажуваат и податоците. Во 2019 година беше спроведена студија на Универзитетот во Бристол во ОК на примерок од 812 мачки и 662 кучиња. Ова истражување потврди дека една од четири мачки и секое седмо куче има болви и дека приближно 10 проценти од овие болви носат потенцијално патогени бактерии. Оваа информација говори за важноста од навремено лекување на болви и крлежи, имајќи предвид дека некои болви можат да бидат многу заразни и за животните и за луѓето.

Болвите и крлежите тешко се гледаат со голо око, но има знаци или модели на однесување на кучињата и мачките за време на инфекцијата со овие штетници. Видливи симптоми се иритација или промени на крзното, а миленикот често се чеша. Кучињата можат и претерано да си го лижат крзното, што не е карактеристично за нив. Негувањето е карактеристично за мачките, но при наезда од болви може да стане избезумено, особено во пределот на задните нозе, вратот и опашката.

И двете миленичиња може да имаат видливи красти, а во екстремни случаи, мачките кои страдаат од наезда од болви и предизвиканиот стрес може да се заменат со опаѓање на крзното во областите што мачките претерано ги лижат. Кучињата, како мачките, можат да станат летаргични или да избегнуваат одредени области од домот кога е присутна наезда од болви. Овие штетници можат да останат во домот и откако ќе се излечи миленикот.

Слични содржини