Недостигот на вода им се заканува на производителите на чипови и ги зголемува цените

од Vladimir Zorba

Полупроводничките компании како Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) се изложени на ризик од недостиг на вода како што напредува технологијата за обработка, се вели во извештајот на S&P Global Ratings.

Полупроводничките чипови се главен елемент на секојдневните уреди за потрошувачи, од паметни телефони до телевизори, а TSMC е најголемиот производител на чипови во светот и прави врвни процесори за компании како Nvidia и Apple.

Индустријата за производство на чипови е многу „жедна“ бидејќи фабриките секојдневно трошат огромни количества вода за да ги ладат машините и да се осигураат дека плочите не се правливи или валкани.

„Постои директна корелација помеѓу употребата на вода и сложеноста на чиповите, бидејќи фабриките користат ултрачиста вода – свежа вода преработена до екстремно висока чистота – за да ги исплакнат наполитанките помеѓу секој процес. Колку е понапреден е полупроводникот, толку повеќе чекори во процесот, толку повеќе вода се користи“, рече кредитниот аналитичар на S&P Global Ratings, Хинс Ли, цитиран од CNBC.

Потрошувачката на вода на TSMC по единица производство се зголеми за повеќе од 35% откако компанијата се префрли на процесни јазли од 16 нанометри во 2015 година, откриваат податоците на S&P.

„Веруваме дека ова главно се должи на миграцијата кон напредни јазли кои бараат повеќе производствени процеси“, коментираат S&P.

„Со оглед на доминацијата на TSMC во напредното производство на чипови, потенцијалните прекини во работењето поврзани со водата може да го нарушат глобалниот синџир на снабдување со технологија“.

Но, компанијата за кредитен рејтинг забележа дека доминантната позиција на TSMC му овозможува на гигантот „да ја заклучи побарувачката на терминалите и да ја надомести пониската продажба на единици со зголемување на цените“.

„Доколку компанијата може да го задржи своето технолошко лидерство, влијанието врз деловниот профил и профитабилноста на TSMC од какви било флуктуации во производството веројатно ќе биде управливо“, велат од S&P.

Тајванскиот гигант произведува околу 90% од современите чипови во светот, кои се користат за вештачка интелигенција и апликации за квантно пресметување.

TSMC, исто така, би можел да се фокусира на правење понапредни чипови наместо вообичаените, со помала маржа кога снабдувањето со вода е ограничено, што според S&P може да ја зголеми заработката.

Извештајот забележува дека потрошувачката на вода во индустријата за полупроводници е на пат да се зголемува со средно до високо едноцифрена стапка секоја година, поттикната од проширувањето на капацитетот и барањата за унапредување на технолошките процеси. Светските производители на чипови веќе трошат вода колку Хонг Конг, град со 7,5 милиони жители, соопшти S&P.

„Безбедноста на водата ќе биде сè поважен фактор во кредитните профили на полупроводничките компании. Неправилното ракување со водните ресурси може да го наруши работењето на компанијата, да им наштети на нејзините финансиски перформанси и потенцијално да влијае на односите со клиентите“, вели Ли.

„Во меѓувреме, климатските промени ја зголемуваат фреквенцијата на екстремни временски услови, фреквенцијата на суши и нестабилноста на врнежите, што ја ограничува способноста на производителите на чипови да управуваат со стабилноста на производството“.

Слични содржини