Во последните неколку години се посветува повеќе внимание на тоа со што се хранат луѓето и кои видови храна се корисни, кои се штетни и т. н.b2e1663a3195fbda05f43db3efb13172

Модерни станаа и т.н. ” суперхрани “, бидејќи потрошувачката се карактеризира со многу здравствени придобивки за човекот.

Една од овие храна е кељот кој станува се повеќе популарен, иако не е особено навлезен на пазарот во Македонија. Тој е зелено лиснато растение и како што може да се погоди, е многу корисен. За да бидете сигурни во тоа, прочитајте ги работите што треба да ги знаете за кељот:

1. Кељот има многу витамини и минерали

Една чаша кељ има само 33 калории, но содржи големо количество витамин К, витамин C и витамин А. Освен тоа, во него може да најдете железо, фолна киселина, омега-3 масни киселини, магнезиум, калциум, растителни влакна и протеини!

2. Кељот го победува млекото по количината на калциум

Во половина чаша кељ се содржи повеќе калциум отколку во мала картонска кутија млеко.

3. Првиот ден на месец октомври е Светскиот ден на кељот

Целта на овој ден е да се подигне свеста околу многуте бенефиции кои ги нуди овој зелен лиснат зеленчук.

4. Кељот има “велесили”

Тие се должат на фитонутритиентите кои имаат изразено антиоксидантно дејство. Освен тоа потрошувачката на кељ ќе го намали воспалението и ќе ги подобри детоксикациските способности на црниот дроб.

5. Мора да започнете со потрошувачката на кељ постепено

Не е потребно да се присилувате и да конзумирате големо количество кељ уште одма. Едноставно приклучете лист растение кон некои свои омилени рецепти и постепено внесувајте го во вашата исхрана. Добрата вест е дека тој е соодветен за смути, салати и други јадења.

6. Може да се апсорбираат хранливи материи од кељот во неговата сурова форма

Процесот на готвење на кељ ослободува некои хранливи материи како магнезиум и намалува други кои се чувствителни на топлина- како фолната киселина. Но, потрошувачката на кељ во каква било форма, дури и сурова, ви обезбедува протеини, омега-3 масни киселини и многу витамини и минерали. Може да го јадете кељот дури и печен.

7. Кељот е лесен за одгледување

Иако растението го претпочита студеното време, тоа може да биде одгледуваno во секоја сезона и клима. Вкусот исто така може да се промени, во зависност од температурата, сортата и состојбата на почвата. Може да одгледувате кељ при температури од околу -5 степени до околу 25-26 степени целзиусови.

Слични содржини