Невидливите закани на климатските промени за менталното здравје

од Vladimir Zorba

Постои зголемена потреба за ЕУ агенда која би се однесувала на предизвиците за менталното здравје поврзани со климатските промени, рекоа засегнатите страни на експертска конференција во Брисел, повикувајќи се на промена кон ублажување заедно со напори за адаптација.

„Знаеме дека доживувањето на траума кога вашиот дом гори или сте принудени да се преселите затоа што има поплава, има долги опашки за менталното здравје, а тоа е недоволно ценето и не се зема предвид кога ги броиме трошоците за климатската неактивност“, изјави Ема Лоренс од Империјал колеџот во Лондон на конференцијата „Истражувачки перспективи на влијанието на климата врз здравјето“, организирана од Европската комисија на 19-20 февруари.

„Ова е историски момент за ЕУ да создаде агенда за приоритетни истражувања за климата и здравјето и мојата клучна порака е дека на менталното здравје мора да му се даде еднаквост на почит со физичкото здравје во оваа агенда“, додаде таа.

Тие објаснија дека екстремните временски настани имаат директно влијание врз менталното здравје на луѓето и оние на кои веќе им се дијагностицирани проблеми со менталното здравје се особено погодени од предизвиците поврзани со климатските промени.

Фактори на ризик и последици

Се појавуваат нови термини како „анксиозност за климатските промени“ за да ја одразат реалноста на влијанието на климатските промени врз менталното здравје. Младите луѓе често доживуваат вознемиреност кога ги гледаат директните ефекти од глобалното затоплување, додека чувствуваат дека ништо не можат да направат за да го поправат или да го спречат тоа.

Истражувачите откриле дека овие ментални состојби може да се појават откако ќе бидат сведоци на настани како што се бури, поплави, шумски пожари, суши и екстремно високи температури.

Во 2021 година, една студија објавена во Лансет покажа дека од 10.000 млади луѓе испитани во 10 земји, Австралија, Бразил, Финска, Франција, Индија, Нигерија, Филипини, Португалија, Обединетото Кралство и САД, 60% рекле дека се чувствуваат „многу загрижени“ или „крајно загрижени“ и асоцираат со негативни емоции – чувство на тага, страв, вознемиреност, лутина и немоќ – кон климатските промени.

„Она што сега го гледаме е дека постои интеракција помеѓу свеста и искуството. Знаеме дека луѓето кои ги доживуваат овие ефекти се најмногу загрижени, не само за она што се случува сега, туку и за нивната иднина“, објасни Лоренс.

Таа додаде дека „тие не треба само да се опорават од овој настан, туку од сложените настани и тоа што немаат толку време да се опорават пред да дојде следниот. Па, како да излеземе од овој маѓепсан круг?“.

Засегнатите страни, исто така, разговараа за време на конференцијата за одредени групи на население, како што се жени, деца, лица со попреченост и луѓе кои работат на отворено кои се исклучително ранливи.

Во 2021 година, северозападниот дел на Северна Америка доживеа невиден екстремен топлотен настан (EHE) кој се карактеризира со високи температури и намален квалитет на воздухот што предизвика околу 740 вишок смртни случаи во провинцијата Британска Колумбија.

За време на најжешките осум дена на топлинската купола во регионот, починале 134 лица со дијагностицирана шизофренија, што е тројно повеќе од просечниот број на смртни случаи во истиот период од 2006 до 2020 година.

„Тажната реалност е дека свеста за влијанијата врз менталното здравје на климатските промени се зголемува затоа што ова е потреба што ја доживуваат се поголем број луѓе ширум светот чии животи и егзистенција се повеќе се засегнати од катастрофите предизвикани од фосилни горива“, рече Лоренс.

Не толку лесни решенија

Кети Беркс, гувернер на провинцијата Антверпен, објасни на конференцијата дека луѓето се свесни за опасностите од климатските промени за физичкото и менталното здравје, но чувството на итност во политиката и јавното мислење останува ограничено.

„Знаеме дека превенцијата е клучна, но како можете да мобилизирате многу пари ако не можете да го докажете тоа? На крајот на краиштата, можеби сте спречиле нешто, но не можете да го докажете тоа“, објасни таа.

Додавајќи дека „премногу креатори на политики избегнуваат да бидат искрени, отворени и транспарентни за сериозноста на ситуацијата и потребата од драстична транзиција“.

За тоа, Антонио Гаспарини од Лондонската школа за хигиена и тропска медицина, истакна дека е од суштинско значење да се квантифицира колку одредена политика може да биде исплатлива.

„Треба да се стави акцент на ублажувањето, покрај самото прилагодување, бидејќи јасно гледаме дека придобивките од тоа, во смисла на драстично намалување на климатските промени, се зголемуваат“, додаде тој.

Слични содржини