Кремасти њоки со пилешко во кои ќе уживате.
Состојки:
– 700 мл пилешка супа
– 500 гр пилешки карабатак без коски
– 500 гр њоки
– 400 гр сечкани домати (може и од конзерва)
– 3 лажици павлака
– 2-3 чешниња лук
– 1 главица кромид
– 1 ловоров лист
– масло
– сол, бибер
– свеж магдонос
Подготовка:
Во тенџере загрејте го маслото и пропржете го ситно исечканиот кромид додека да омекне.
Додадете го пилешкото исечено на ленти. Динстајте неколку минути додека месото не добие златно-кафеава боја.
Потоа додадете ситно сечкан лук и пржете го една минута.
Истурете се заедно со сечканите домати и бистра пилешка супа, посолете и побиберете по вкус.
Ставете во тенџерето и ловоров лист. Покријте и варете околу 10 минути додека не се спојат вкусовите.
Додадете ги њоките во тенџерето и варете уште 10 минути, додека њоките целосно не се сварат и сосот не се згусне.
Кон крајот на готвењето, измешајте ја павлаката во смесата, па отстранете го ловоровиот лист.
Послужете топло со свежо сечкан магдонос.