Состојки: 250 гр ракчиња, 2 парчиња кашкавал, 6 варени јајца, 200 гр шунка, 1 мал кромид, 1 јаболко, 100 гр кикирики, 350 мл мајонез, 2 лажици оцет, 1 лажичка шеќер, половина лажичка сол, 100 гр ореви.
Подготовка: Прво ставете го кашкавал во замрзнувач. Исечете го кромидот, додадете сол, шеќер и оцет. Истурете малку врела вода и оставете да стои 15 минути, додека не се излади целосно.
Исечете ги ракчиња на мали коцки, а потоа шунка, во специјални чинии. Излупете ги варените јајца и одделете ги белките од жолчките. Исетнете ги жолчките, а белките на поголеми парчиња.
Додадете малку мајонез во шунка, ракчиња и жолчки и убаво измешајте ја содржината на секоја чинија.
Подгответе кружен калап со обрач со дијаметар од околу 18 см. Замрзнатиот кашкавал изрендајте, па ставете го на дното на калапот и лесно премачкајте со мајонез. Потоа премачкајте ги жолчките и потоа кромидот.
За следниот слој, треба да нанесете сецкани ракчиња, и рендано јаболко над нив, а потоа шунката. Следниот слој е грубо мелени ореви, а потоа и последниот слој, ренданите белки од јајца измешани со малку мајонез.
Украсете со лисја од магдонос по желба, извадете го обрачот и вашата салата е подготвена!