Нутриционистка открива: Колку дена по Велигден смее да се јадат велигденските јајца?

од Љубиша Владимиров
737 прегледи

Христијанските верници, православни и католици, денес го прославуваат вториот ден од Велигден, а главното јадење на трпезата, според традицијата, се варените јајца. Меѓутоа, често се поставува прашањето: колку варени јајца е во ред да се јадат за време на празниците за да се избегнат здравствени проблеми?

Иако јајцата се една од најдобрите намирници, бидејќи се богати со биолошки вредни протеини, не треба да се претерува со нивната консумација.

„Две јајца на ден би биле идеална количина што може да се внесе во текот на денот. Тоа значи две цели јајца, додека количината на белки може да биде и поголема. Оваа количина е безбедна за здрава личност, но луѓето со висок холестерол и оние со проблеми со жолчката треба да бидат внимателни. Жолчката може да ја влоши состојбата кај лица со камења во жолчката. За нив најдобро е да консумираат само белки и да ги избегнуваат жолчките“, изјави за РИНА Јелена Матковиќ, магистер по фармација, нутриционист и диететичар од Чачак.

Таа истакнува дека варените јајца треба да се чуваат во фрижидер и на тој начин можат да се користат до седум дена. Најдобро е белките да се употребуваат во салати, во комбинација со сирење, зеленчук и месо.

Едно од актуелните прашања по Велигден е и како правилно да се премине од неделен пост на побогата, мрсна храна.

„Преминот треба да биде постепен и умерен за да се избегнат тегоби како варење, надуеност и гадење. Препорачливо е да се јаде во мали количини, распоредени во три до пет оброци дневно, со паузи од три и пол до четири часа меѓу нив. Исто така, треба да се внесуваат доволно течности, пред сè негазирана вода, додека алкохолот треба да се консумира во многу ограничени количини“, додава Јелена.

Луѓето без здравствени проблеми и со нормална телесна тежина можат да се опуштат малку повеќе за време на празниците, но умереноста во јадењето и пиењето е клучна. Се препорачува оброците да бидат балансирани и да се избегнува грицкање помеѓу нив. Колачите треба да се консумираат умерено, а важно е да се прави пауза помеѓу слатките и солените јадења.

„Најдобро е пред оброците да се пие лимонада, а помеѓу оброците многу негазирана вода. Добар начин да се избегне прејадување е правилно комбинирање на храната – со месо и јајца секогаш додавајте свежа салата или варен зеленчук“, советува нутриционистката.

Слични содржини