Една студија докажа дека растворливите влакна, кои се наоѓаат во морковите, можат да имаат корисен ефект врз нивото на холестерол во крвта. А, експертите препорачуваат да консумирате околу 25 грама од овие влакна дневно.
– Овој портокалов зеленчук содржи и бета каротен, односно антиоксиданс витамин А, кој штити од многу хронични болести, вклучително и срцеви заболувања. Можете да го додадете во салата. Но, морковите може да се пржат и да се јадат со маслиново масло и лук – изјавила нутриционистката Лиза Јанг.
Тој истакнува дека многу вкусен е и чипсот од морков, што е многу здрава ужина.
А Лиза нагласува дека и морковите имаат многу компоненти, кои се одлични за здравјето на очите. Значи, оние кои поминуваат подолго време пред компјутер треба да го консумираат што почесто.
Морковите содржат и витамини Б и Ц, а многу се добри за подобрување на имунитетот.