Официјално: Ретклиф поседува 27,7 отсто од Манчестер Јунајтед!

од Vladimir Zorba

„Манчестер Јунајтед со задоволство потврдува дека Сер Џим Ретклиф го заврши купувањето на 27,7 отсто од акциите на клубот, по одобрувањето и исполнувањето на сите услови поставени од Фудбалската асоцијација и Премиер лигата“, објави Манчестер Јунајтед во вечерва.

По повод завршената работа, клубот даде изјава додека најголемиот дел од фудбалскиот свет ја следеше Лигата на шампионите, а навивачите на Ливерпул и Арсенал ги следеа случувањата на натпреварот помеѓу Манчестер Сити и Брентфорд.

„Манчестер Јунајтед и Travelers Limited, компанија во целосна сопственост на Сер Џим Ретклиф, со задоволство објавуваат дека Сер Џим Ретклиф го заврши купувањето на 25 отсто од акциите од класа Б и 25 отсто од акциите од класата А по исполнувањето на сите услови и одобренија дадени од Фудбалскиот сојуз и Премиер лигата“, се вели во соопштението на клубот.

„Понудата на Travelers Limited за купување до 25 проценти од акциите од класа А по 33 долари по акција истече една минута пред полноќ на 16 февруари 2024 година. По понудата, Travelers Limited се согласи да плати 13.237.834 акции според вредноста на тендерот. Труст компанијата Н.А., која ја задржала понудата, утврдила дека таа изнесува 26,2 отсто.

По затворањето на понудата и купувањето на акции од Б класа, Сер Џим Ретклиф вложил во клубот 200 милиони долари за дополнителни акции од класа А и Б и со тоа неговата сопственост се проценува на околу 27,7 отсто, со обврска да инвестира повеќе ос 100 милиони долари до 31 декември 2024.. Тие средства ќе бидат инвестирани во идни инфраструктурни инвестиции на Олд Трафорд“, се додава.

Слични содржини