Орбан се заканува дека неговата партија ќе ја напушти пратеничката група на Европската народна партија

Унгарскиот премиер Виктор Орбан се закани дека неговата национално-конзервативна партија Фидес ќе ја напушти парламентарната група на Европската народна партија (ЕПП) во Европскиот парламент, доколку таа група усвои нови правила што ќе овозможат суспензија или исклучување на партиите членки.

Додека според постојните правила, пратеничката група на ЕПП може да го суспендира секој пратеник самостојно, раководството на ЕПП постигна договор за нов деловник со кој ќе се суспендира или исклучи цела група европратеници или цела партија што ги крши политичките принципи на христијанско-конзервативна политичка унија.Основни вредности на ЕУ.

„Пораката е јасна и е земена во предвид. „Ако Фидес не е добредојден, ние не чувствуваме никаква обврска да останеме во групата“, рече Орбан во писмото до претседателот на парламентарната група на ЕПП, Манфред Вебер и оцени дека има криза на раководството и криза на политички курс во таа група.

Германската новинска агенција ДПА пишува дека пратениците на ЕПП треба да гласаат за новиот деловник во среда на 3 март и дека санкциите за Орбан Фидес би можеле да бидат на дневен ред во наредните недели.

ЕПП го замрзна членството во Фидес во пролетта 2019 година, но ова беше претставено како резултат на доброволна согласност на унгарската партија, сè додека не се реши спорот. Пратениците на Фидес сè уште се членови на пратеничката група на ЕПП во Европскиот парламент и, иако без право на глас во органите на народните партии, тие ја претставуваат политиката на нивната партија во парламентот.

Причината за замрзнување на членството беше долгогодишното несогласување со политиката на Фидес и Виктор Орбан, што тој самиот го опиша како „нелиберално“, а конфликтот кулминираше во јавната кампања на Орбан со постери против тогашниот шеф на Европската комисија, Членот на ЕПП, Жан Клод Јункер.

Според германските медиуми, новите правила предвидуваат дека одлуката за суспензија на национална партија од ЕПП, на предлог на претседателството на партијата, може да се спроведе во парламентарната група, доколку повеќе од половина од учесниците во внатрешното гласање го поддржат предлогот .

Суспензијата на член на ЕПП ќе може да биде предложена од најмалку 15 пратеници на ЕПП од четири различни делегации, а за усвојување на предлогот ќе биде потребно двотретинско мнозинство од валидни гласови.

Во писмото до Вебер, Орбан изјави дека пратениците на Фидес пропорционално ја претставуваат најсилната национална делегација во парламентарната група на ЕПП и дека нивното туркање настрана ќе ја игнорира демократската волја на речиси два милиони Унгарци и дополнително ќе го ослаби политичкото семејство на ЕПП.

„Нашата дефиниција за владеење на правото не може да прифати ретроактивни правила и санкции, кои новите правила јасно сакаат да ги воведат. Тие правила беа прилагодени за казнување на европратениците од Фидес. „Бидејќи немавте доволно гласови да не казните, сега ги менувате правилата и ги применувате на постапката што е во тек“, изјави Орбан.

„Господине претседател, би сакал да ве известам дека доколку предлозите усвоени на состанокот на 26 февруари бидат ставени на гласање и усвоени, Фидес ќе ја напушти групата“, рече ЕПП, рече Орбан.

Слични содржини