Рецепт за кремаст десерт за кој не е потребно печење.
Состојки:
(за основа)
– 150 гр јаткасти плодови (по желба), натопени во вода најмалку осум часа
– 150 гр урми
– 5 лажици кокосово брашно
– 1 прстофат сол
(за крем)
– 3 зрели авокада
– 250 гр јогурт
– 50 мл мед
– 1/2 лажици кокосово масло
– 60 мл свежо исцеден сок од лимета
– рендана кора од 1 лимета
Подготовка:
Намачкајте калап со кокосово масло.
За подлогата крупно исечкајте ги натопените јаткасти плодови. Додадете ги урмите, кокосовото брашно и солта, па мешајте додека се убаво да се соедини и смесата да стане густа.
Со раце цврсто притиснете ја смесата во калапот за торта.
Ставете ги авокадото и јогуртот во блендер или процесор за храна и измешајте додека не се изедначи.
Додадете мед, кокосово масло, сок и кора од лимета и мешајте додека смесата не стане кремаста.
Истурете ја смесата врз основата и ставете ја тортата во замрзнувач да се стегне околу час или два.
Извадете ја тортата од замрзнувачот 15 до 20 минути пред послужување.