Како што старееме, здравјето на нашиот мозок станува критично за одржување на нашата целокупна благосостојба.
Когнитивното опаѓање е природен дел од стареењето, но новото истражување покажува дека одредени витамини и минерали може да играат клучна улога во зачувувањето на функцијата на мозокот и спречувањето на падот поврзан со стареењето.
Омега-3 масни киселини
Омега-3 масните киселини, особено еикозапентаеновата киселина (EPA) и докосахексаеноичната киселина (DHA), се интегрални компоненти на мембраните на мозочните клетки. Овие масни киселини покажуваат антивоспалителни и антиоксидантни својства, промовирајќи здрава функција на мозокот. Масните риби како лососот, оревите, лененото семе и чиа семето се одличен извор на омега-3 масни киселини. Редовното консумирање може да го намали ризикот од когнитивно опаѓање и да придонесе за целокупното здравје на мозокот.
Фосфатидилсерин
Фосфатидилсерин е фосфолипид кој е клучна компонента на клеточните мембрани, особено во мозокот. Тој има улога во ослободувањето на невротрансмитери и е проучен за неговиот потенцијал за поддршка на когнитивната функција. Додека телото произведува фосфатидилсерин, достапни се и додатоци добиени од соја или други извори, пишува Тајмс оф Индија.
Антиоксиданси (витамини Ц и Е)
Антиоксидансите, како што се витамините Ц и Е, играат клучна улога во заштитата на мозокот од оксидативен стрес. Оксидативниот стрес, предизвикан од слободните радикали, може да придонесе за когнитивно опаѓање поврзано со стареењето. Цитрусното овошје, бобинки, јаткастите плодови, семките и зелениот лиснат зеленчук се богати извори на витамин Ц, додека витаминот Е го има во храната како бадеми, семки од сончоглед и спанаќ.
Витамин Д
Витаминот Д не само што е од витално значење за здравјето на коските, туку игра и улога во когнитивната функција. Рецепторите на витамин Д се наоѓаат низ мозокот, а соодветните нивоа можат да ја поддржат невропротекцијата. Изложеноста на сончева светлина е природен начин за зголемување на нивото на витамин Д, а може да се добие и од збогатена храна и додатоци.
Б витамини (Б6, Б9, Б12)
Б-витамините се есенцијални за различни функции на мозокот, вклучително и синтеза на невротрансмитери и одржување на миелинот, заштитната обвивка на нервните влакна. Витаминот Б6 го има во бананите, компирот и живината, додека витаминот Б9 (фолати) го има во изобилство во лиснатиот зеленчук, гравот и леќата. Витаминот Б12, клучен за невролошкото здравје, првенствено се наоѓа во производите од животинско потекло, а недостатокот може да придонесе за опаѓање на когнитивните способности.
Магнезиум
Магнезиумот е вклучен во повеќе од 300 ензимски реакции во телото, вклучувајќи ги и оние поврзани со функцијата на мозокот. Помага во регулирањето на невротрансмитерите, ја промовира синаптичката пластичност и ги подобрува когнитивните перформанси. Храната богата со магнезиум вклучува јаткасти плодови, семки, цели зрна и лиснат зелен зеленчук.
Цинк
Цинкот е суштински минерал кој игра улога во синаптичкиот пренос и придонесува за структурата на протеините во мозокот. Го има во храната како што се месото, млечните производи, јаткастите плодови и мешунките. Соодветното ниво на цинк ја поддржува целокупната когнитивна функција и може да придонесе за невропротекција.
Куркумин
Куркуминот, активното соединение во куркумата, има моќни антивоспалителни и антиоксидантни својства. Истражувањата покажуваат дека куркуминот може да има невропротективни ефекти, потенцијално намалувајќи го ризикот од когнитивно опаѓање поврзано со возраста. Вклучувањето на куркума во готвењето или земањето додатоци на куркумин може да обезбеди когнитивни придобивки.