Овој потег додека возите во Германија може да ве чини 100.000 евра

од Milan1

Во Германија постои долг список за што може да бидете казнети. Секој што ќе фрли нешто од прозорецот на автомобилот мора да очекува висока казна до 100.000 евра. Многумина сè уште мислат дека тоа е помал прекршок. Но, ако го фрлите ѓубрето низ прозорецот на автомобилот, може да добиете тешка казна.

Зависно од сојузната држава, во Германија е предвидена драконска казна до 100.000 евра. Освен тоа, важно е  што ќе фрлите низ прозорецот.

Казна од 100.000 евра

Во Хамбург, на пример, казната за фрлање стаклено шише е до 150 евра. Поради скршено стакло може да платите казна до 1.000 евра.

Федералната покраина Северна Рајна-Вестфалија има уште подрастични казни. Во каталогот на казни е додадена и казна до 100.000 евра. Можете да платите за тоа ако едноставно ја исфрлите цигарата од автомобилот и во природа.

Забрането е и фрлање отпушоци на јавни места, што прекршителите може да ги чини и до 100 евра.

Според германските медиуми високи казни се изрекуваат и во Хесен.

Секој што ќе ги фрли старите гуми во Берлин се соочува со казна до 800 евра. Казната за неправилно фрлање гума за џвакање е 55 евра. Сè уште нема единствен каталог на казни, особено кога станува збор за казните за предметите исфрлени од автомобилите. Штетата за животната средина е често многу голема.

Разорна штета предизвикана од непромислени постапки

Според податоците на Министерството за транспорт, секоја година се создаваат 17.000 тони  фрлен отпад на диво. Тоа не само што ја чини земјата многу пари, туку предизвикува и неверојатна штета. Ова е само една од причините зошто некои сојузни држави изрекуваат казни од 100.000 евра.

Сега човек се прашува кои се причините за овие незаконски дејствија. Многу сторители не ни помислуваат на тоа и, на пример, едноставно фрлаат цигара низ прозорецот на автомобилот.

Но, особено во сувите и жешки летни месеци, овој жар што тлее може да доведе до катастрофални пожари. Затоа е уште поважно да се зголеми чувство на одговорност, пишуваат германските медиуми.

Слични содржини