Научниците проучувале повеќе од 1.000 намирници и ги идентификувале 100-те најздрави, меѓу кои конкретно издвоиле еден зеленчук кој придонесува за здравјето на срцето, боранија. Боранија се млади, незрели плодови на различни видови обичен грав.
Оваа храна се издвојува по содржината на сапонини, фитонутриенти кои „помагаат во врзувањето на „лошиот“ холестерол (ЛДЛ) и жолчните соли во цревата и ја спречуваат нивната апсорпција“.
Ова го намалува нивото на ЛДЛ холестерол без да влијае на „добриот“ ХДЛ холестерол, што може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Боранијата е богата и со растителни влакна, една порција обезбедува три грама, што дополнително придонесува за исфрлање на холестеролот од телото.
Освен што помага во намалување на холестеролот, боранија содржи фолна киселина и калиум, кои поддржуваат регулација на крвниот притисок. Калиумот помага во одржување на балансот на електролити и течности, додека фолатите може да го намалат ризикот од хипертензија.
„Замрзнатиот зеленчук може да има предност бидејќи брзо се пакува и се чува по бербата, додека свежиот зеленчук полека се деградира со текот на времето“, забележуваат експертите, сугерирајќи дека и свежиот и замрзнатиот зеленчук се добар избор.
Најдобар начин за зачувување на хранливите материи во мешунките е да се користат брзи методи на готвење, како што се бланширање или варење на пареа, кои помагаат да се зачуваат витамините и минералите. Без разлика на начинот на подготовка, клучно е да се приспособат рецептите за да бидеме мотивирани да јадеме повеќе зеленчук и на тој начин да го поддржиме нашето здравје.