ПЕНЗИЈА НА 70 ГОДИНИ: Германскиот министер за труд откри конкретни планови

од Vladimir Zorba

Германскиот министер за труд Хубертус Хајл (СПД) сака да претстави нов пензиски пакет заедно со министерот за финансии Кристијан Линднер (ФДП) во следните неколку недели. Целта на реформата е да се стабилизира нивото на пензиите и со тоа да се спречи пад на пензиите во наредните години. Неодамна федералната субвенција за пензиите беше намалена за 600 милиони евра.

Германските медиуми пишуваат за плановите на министерот за труд

Министерот за труд Хејл сака по секоја цена да го спречи пензионирањето на 70-годишна возраст.

– Дополнително, нема да има дополнително зголемување на законската старосна граница за пензионирање кај нас. На крајот на краиштата, пензионирањето на 69 или 70 години, исто така, би било намалување на пензиите за многу вредни луѓе, на пример во грижата или логистиката, увери Хејл во интервју за WAZ.

Не само што старосната граница за пензионирање беше дел од реформската дебата, туку уште една пензиска иновација имаше за цел да им олесни на милиони граѓани.

Хејл го критикуваше фактот дека е важно пазарот на трудот да не ги отфрли работоспособните работници како пензионери во раните 60-ти.

– Јас сум за флексибилна транзиција во пензија и паметни стимулации, така што луѓето кои можат и сакаат доброволно да работат подолго да бидат подготвени да го сторат тоа, рече Хејл.

Поради недостаток на квалификувани работници, треба да се поддржат и луѓето кои сакаат да работат подолго. До 2035 година, во Германија ќе треба да бидат заменети околу седум милиони работници и квалификувани работници

Пензија на 70 години: Новиот пакет на Хејл и Линднер има за цел да донесе пензиски реформи

Бидејќи сегашниот пензиски систем во Германија веќе не може да биде функционален на долг рок, треба да се воспостави продуктивен капитал, како што презентираше министерот за финансии Линднер. За оваа цел на пазарот на капитал ќе се инвестираат околу 10 милијарди евра и ќе се зголемуваат до крајот на 2030-тите. Според Хејл, приходот е наменет за стабилизирање на пензиите и задржување на законските пензиски придонеси на ниско ниво.

Да потсетиме, во борбата против високата инфлација, економистите во Германија се залагаат за дополнително зголемување на старосната граница за пензионирање.

Мора да се зголеми старосната граница за пензионирање“, вели економскиот истражувач проф. Гунтер Шнабл од Лајпциг во интервју за Билд, додавајќи: „Германија веќе има голем проблем со квалификувани работници, а стотици илјади работни места се непополнети“. Проф. Шнабл даде провокативен предлог старосната граница за пензионирање да се зголеми на 70 години.

Слични содржини