Пет грешки во фрижидерот што ве чинат повеќе струја ова лето

од Весна Петровска
18 прегледи

Високите летни температури го ставаат фрижидерот на сериозен тест – додека бараме освежување, нашиот фржидер  често работи „прекувремено“ за да ја одржи оптималната температура. Сепак, многумина од нас несвесно прават грешки што прават дополнителен стрес на уредот, и ја зголемуваат сметката за електрична енергија, па дури  го скратуваат неговиот век на траење.

5 најчести грешки со фрижидерот во лето

Во текот на летото, често го полниме фрижидерот до врв – шишиња со вода, овошје, зеленчук, ладни оброци, сладолед, сокови… Сепак, преполниот фрижидер го спречува правилниот проток на воздух, поради што уредот мора да работи понапорно за да ја одржи истата температура. Ова може да резултира со нерамномерно ладење, побрзо расипување на храната и поголема потрошувачка на енергија, пишува Zafodna.hr.

Совет: Држете го фрижидерот 70-80% полн. Оставете простор околу задниот ѕид за непречен проток на воздух.

2. Често и долго отворање на вратата

Кога надворешната температура надминува 35 °C, фрижидерот станува навика на постојаното отворање на вратата (особено долго стоење пред неа додека барате нешто за јадење) го пушта топлиот воздух внатре. Потоа, апаратот троши повеќе енергија за повторно да го излади просторот.

Совет: Пред да го отворите фрижидерот, размислете што ви треба. Организирајте ги полиците така што најчесто користените предмети ќе бидат лесно достапни.

3. Поставување во близина на извор на топлина

Во текот на летото, често го преуредуваме просторот – но ако фрижидерот заврши до рерна, шпорет, микробранова печка или директно до сончев прозорец, тоа може значително да влијае на неговото работење. Колку е повисока надворешната температура околу уредот, толку повеќе троши за ладење на внатрешноста.

Совет: Држете го фрижидерот подалеку од извори на топлина и погрижете се зад него да има доволно простор за вентилација.

4. Ставање топли јадења во фрижидер

Кога е жешко надвор, сакаме што побрзо да ги изладиме остатоците од храна. Сепак, ставањето топла храна во фрижидерот ја зголемува внатрешната температура, што го нарушува работењето на апаратот и може да ја загрози другата храна.

Совет: Изладете го садот на собна температура (но не подолго од два часа!) пред да го ставите во фрижидер.

5. Занемарување на чистењето и одржувањето

Во текот на летото, прашина и влага лесно можат да се акумулираат на задната решетка и гумените заптивки на вратите. Ако заптивките се валкани или оштетени, вратата може да не се вклопува добро, па затоа влегува топол воздух и ладилникот троши повеќе електрична енергија за да компензира.

Совет: Редовно бришете ги заптивките со влажна крпа и проверете дали се цврсто затегнати. Периодично усисувајте ја задната решетка за да го одржувате уредот оптимално работечки.