Состојки:
– 1 кг пилешко
– 1 китка зеленило (2-3 моркови, целер, магдонос, пашканат)
– 2 чешниња лук
– 400 гр шампињони
– 2 дл бело вино
– 1/2 главица кромид и уште две главици кромид за шампињоните
– 1 чаша – 200 мл кисела павлака
– 100-150 гр кашкавал
– сол, бибер, ловоров лист
Подготовка:
Ставете го пилешкото да се готви со 2-3 моркови, мал корен од целер, корен од магдонос и пашканат (целата врска зелена).
Додадете половина главица кромид и лук исечени по должина. Сварете ја супата.
Исечкајте ги шампињоните. Два главици кромид ситно се сечкаат и се пржат на масло, се посолува, па се додаваат печурките и се се пржи додека не испари течноста што ја испуштаат печурките. Додадете бибер.
Одделете го пилешкото од супата и исечете го на ситни парчиња (сечете на ленти), не сосема мали.
Во пржените печурки и пилешкото додадете павлака и сè измешајте. Зачинете со бибер, додадете вино, па посолете по вкус и ловоров лист.
Кашкавалот се ренда и се става во рерна на 180 степени да се пече, да испари виното и да се растопи кашкавалот. Доволни се околу 25 минути.
Посипете со ситно исечканите листови од магдонос или целер и послужете со салата по избор.