Почна дводневниот самит на лидерите на ЕУ

Лидерите на земјите-членки на Европската унија (ЕУ) се состанаа за да разговараат за голем број прашања, вклучително и пандемијата на коронавируси, процесот на вакцинација, односите со САД, Русија и Турција и економската состојба во европскиот блок.

Денес започна дводневниот самит на лидерите на ЕУ, кој ќе се одржи преку видео конференција за пандемијата на коронавирусите.

На првата сесија ќе се дискутира за снабдувањето со вакцини против КОВИД-19, техничките активности поврзани со сертификатите за вакцинација, начините за зголемување на бројот на вакцинирани во земјите на ЕУ и ограничувањата за извоз на вакцини.

За време на самитот, лидерите на ЕУ, исто така, ќе разговараат за односите со Турција и прашањето за Источен Медитеран.

Европската комисија се очекува да побара одобрување од земјите-членки да започнат преговори за прилагодување на сегашните услови на Договорот за реадмисија на мигрантите склучен помеѓу Турција и Европската унија (ЕУ) на 18 март 2016 година.

Една од точките на дневниот ред треба да бидат односите меѓу ЕУ и Русија, кои неодамна се намалија.

На првиот ден од самитот, американскиот претседател eо Бајден ќе се обрати пред присутните преку видео конференција. Бајден се очекува да претстави ставови за иднината на трансатлантските односи и да привлече внимание на важноста на односите со ЕУ.

Главните теми на самитот во петок ќе бидат прашања од економијата и дигиталната трансформација. Лидерите на ЕУ ќе разговараат за теми како што се единствениот пазар, индустриската политика и оданочувањето на дигиталните услуги.

Се очекува лидерите на последната сесија да разговараат за напорите потребни за еврото да има поважна улога во глобалната трговија.

Слични содржини