ПОДОЛГО ОД ПЛАНИРАНОТО: На германската индустрија и беа потребни четири години за да го направи ова

од Vladimir Zorba

На германската индустрија и беа потребни четири години, од избувнувањето на пандемијата, за нормализирање на синџирите на снабдување, објави во понеделникот економскиот институт Ifo, пренесува dpa.

Синџирите на снабдување конечно практично се во состојба пред пандемијата, без многу поплаки од компаниите за тесни грла и недостиг на материјали за производство.

Во февруари 14,6 отсто од домашните индустриски компании се пожалиле на проблеми со снабдувањето, а во март 10,2 отсто. „Снабдувањето со суровини и полупроизводи е значително подобрено во последно време“, рече економистот на Ifo, Клаус Волербе.

Првото пандемично заклучување во пролетта 2020 година ја наруши светската трговија и предизвика драматичен, глобален недостиг на материјали за работна сила што го запре производството во фабриките ширум светот.

Врвот на кризата во германската индустрија беше во декември 2021 година. Во тоа време, во редовното месечно истражување на илјадници домашни компании Ifo, 81,9 отсто од нив пријавија проблеми со снабдувањето.

Слични содржини