Сите сме го слушнале советот дека е подобро да пиете топли пијалаци кога е топло и ладни пијалоци на студ. Дали знаете зошто треба да се направи ова и дали пиењето (премногу) ладни пијалоци на топло време е навистина штетно?
Кога топлината надвор е повеќе од 30 Целзиусови степени, претпочитате да посегнете по чаша вода или сок со многу мраз за да се разладите?
Можеби треба да внимавате колку мраз ставате бидејќи научниците предупредуваат дека ладната вода всушност ја забавува хидратацијата на телото и дека е најдобро да пиете вода или пијалоци на собна температура, бидејќи организмот ги апсорбира побрзо.
Понатаму, ако пиете ладни пијалоци веднаш по оброкот, постои голема можност да настинете, дури и додека надвор е топло. Кога ќе стекнете навика да пиете вода на собна температура, ќе забележите огромно подобрување во варењето на храната и ќе се чувствувате подобро за време и после јадење.
Пиењето топол чај на температура од 30 степени, исто така, има свои предности бидејќи топол пијалок ќе поттикне потење и со тоа ќе ве разлади, но има и улов: топол пијалок ќе ве разлади само кога нема влага надвор, односно кога воздухот е сув. Ефектот ќе биде уште подобар ако носите облека што не ја задржува влагата, односно што овозможува испарување на потта.