Поради шверцот со кокаин Словенците го напуштаат пристаништето Бар

од Milan1

Словенечката компанија Растодер Груп, во сопственост на Изет Растодер, денеска објави дека планира да го напушти црногорското пристаниште Бар и да ги пренасочи контејнерите во други пристаништа поради високиот ризик од злоупотреба за шверц.

Пред неколку дена во пакувањата со банани на компанијата во Подгорица беа откриени околу 400 килограми кокаин.

Компанијата изјави дека побарала од царинските органи во пристаништето Бар да го прегледаат секој контејнер што бродот го донел за него, но дека тоа не било одобрено.

„Побаравме секој контејнер што бродот го носи до пристаништето во Бар да биде прегледан од превентивни причини, за жал одговорот на царинските органи беше негативен со објаснување дека тоа што го бараме ќе доведе до неоправдано трошење на ресурсите и исцрпување на човештвото. Тие исто така добија предлог дека можеби ќе сакаме да размислиме за деловна пауза ако се сомневаме дека секоја пратка е контаминирана“, велат од компанијата на Растодер.

Растодер Груп, основана пред 30 години, е еден од водечките увозници на банани од Централна и Јужна Америка. Компанијата наведува дека редовно доставува банани на црногорскиот пазар, преку пристаништето Бар.

Слични содржини