ПОСИЛНИ МЕРКИ ПРОТИВ ПУШЕЊЕТО: Еве колку луѓе годишно умираат од последиците од пушењето во Германија

од Vladimir Zorba

Германија мора да биде многу порешителна во борбата против пушењето, изјави владиниот комесар за зависности и дроги Буркхард Блиенрт, пренесува германската новинска агенција (dpa).

Во Германија годишно умираат 127.000 луѓе како последица на пушење, изјави тој за „Билд“ во четвртокот, објаснувајќи го својот повик за итна промена на политиката.

Можеме да го следиме примерот на другите земји, изјави Буркхард Блајенрт.

Велика Британија, на пример, покрена правна иницијатива за трајна забрана на сите родени по 2009 година да купуваат тутунски производи. Доколку парламентот го одобри, земјата ќе ја има првата генерација без пушачи во 2027 година.

Буркхард Блиенрт се осврна и на ветувањата на германската владејачка коалиција.

„Првиот чекор за нас е сега да ги спроведеме договорите од коалицискиот договор и конечно да обезбедиме забрана за рекламирање на цигари и слични производи и спонзорство на тутунската индустрија.

Слични содржини