Состојки:
– 2 моркова (200 g)
– 2 компира (250 g)
– 1/2 шолја грашок
– 1 шолја сечкани кисели краставички
Состојки за мајонезот:
– 150 гр варени леблебии
– 120 мл течност во која се вареле леблебиите
– 50 мл масло
– 1/2 лажичка сол
– 1/2 лажичка сенф
– 1 лажица сок од лимон или оцет
– бибер и сол по вкус
Подготовка на посен мајонез:
За да го подготвите мајонезот потребен ви е миксер со стапчиња.
Леблебиите ставете го во потесен, подлабок сад (може да користите и тегла), иситнете ги со миксер – мешајте што подолго.
Се додаваат зачините и постепено се додава маслото и течноста во која се вареле леблебиите со непрекинато мешање.
Посниот мајонез е подготвен.
Подготовка на руската салата:
Посната руска салата се подготвува на ист начин како и мрсната.
Зеленчукот сварете го на вообичаен начин, кога ќе се излади исечкајте го (морковите и компирите).
Количините на зеленчук се приближни, можете да ги зголемите или намалите, во зависност од тоа каква посна руска салата сакате – посочна или „посува“.
Една шолја сечкани краставици е околу 5-6 краставици.
Измешајте ги зеленчукот и посниот мајонез.
Зачинете по вкус, додадете сол и бибер. По вкус, можете да додадете некој друг зеленчук и зачини.
Со оглед на тоа дека соодносот на сирови и сварени леблебии е приближно 1:2,5, (од 100 гр сирова леблебија ќе добиете приближно 250 гр варена) кога ќе го сварите, згответе повеќе (за да не сваритесамо 100 гр.).
Од останатите, на пример, можете да направите хумус.