Фармацевтот Аријана Медизаде предупредува на потенцијалните опасности од неправилно земање популарни додатоци во исхраната. На својот Инстаграм профил ги открива трите најчести грешки што ги прават луѓето и советува како правилно да се користат суплементите за оптимално здравје.
Не земајте витамин Д3 без витамин К2
Медизаде нагласува дека земањето витамин Д3 без витамин К2 е грешка што може да доведе до сериозни проблеми. Кога се зема сам, витаминот Д3 може да предизвика таложење на калциум во артериите, наместо во коските, што може да го зголеми ризикот од калцификација и проблеми со циркулаторниот систем.
Витаминот К2 помага правилно да се дистрибуира калциумот во телото – во коските, а не во крвните садови.
Истражувањата потврдуваат дека комбинацијата на Д3 и К2 ја подобрува апсорпцијата на калциум во коските и го спречува таложењето во артериите.
К2, исто така, помага во одржување на нормалното згрутчување на крвта, додека Д3 ја зајакнува функцијата на мускулите и имунолошкиот систем. На многу луѓе им недостасува К2 во исхраната бидејќи се наоѓа главно во ферментирана храна која не е вообичаена во современата исхрана.
Кантарион – опасна интеракција со лекови
Друг додаток на кој треба да се внимава е кантарионот, познат по своите природни својства за намалување на анксиозноста. Сепак, Медизаде предупредува дека тоа може сериозно да влијае на ефикасноста на одредени лекови, особено на оралните контрацептиви и антидепресивите. Кантарионот го забрзува метаболизмот на другите лекови, што може да ги направи помалку ефикасни.
Националниот институт за здравје (NIH) потврдува дека кантарионот делува како „индуктор на CIP3A4“ – хемиско соединение кое го забрзува разградувањето на лековите во телото, што може да доведе до нивна намалена ефикасност.
Избегнувајте комбинација на цинк и магнезиум
Медизаде исто така советува да не се земаат цинк и магнезиум во исто време бидејќи се натпреваруваат за апсорпција во телото.
Двата минерали се неопходни за здравјето, но кога се земаат заедно, телото не може целосно да ги апсорбира, што доведува до недостаток на едното или другото, пишува „Index.hr“.
Истражувањата исто така сугерираат дека високите дози на цинк можат да ја спречат апсорпцијата на бакар, што може да доведе до дефицит на бакар и проблеми со здравјето на коските.