Потврдени наследниците на Nissan GT-R и Nissan Z

од Vladimir Zorba

Новите GT-R и Z се исто така во плановите на Nissan, но тие нема да се појават наскоро.

Ова не е премногу изненадувачки во случајот со Nissan Z, бидејќи спортскиот автомобил е обновен за 2023 година.

Понц Пандикутира, виш потпретседател и главен директор за планирање во Nissan Americas, потврди дека сегашниот GT-R наскоро ќе излезе од производството. Неодамна претставените T-Spec Takumi и Skyline Editions ќе послужат како „збогум“, а компанијата претходно изјави дека „оддаваат почит на спортски автомобил кој со децении е икона на линијата на Nissan“.

GT-R на крајот ќе се врати и Пандикутира рече дека ќе мора да биде „автентичен GT-R“. Тој продолжи да навестува дека ова исклучува целосно електрична варијанта бидејќи ќе бара премногу компромиси со сегашната технологија.

Nissan допрва треба да го одреди погонскиот агрегат за следниот GT-R. Што се однесува до тоа како ќе изгледа, потпретседателот за глобален дизајн на Nissan, Алфонсо Албаиса, рече дека „Godzilla“ треба да биде „грд автомобил, заканувачки автомобил“. Иако дизајнот, наводно, сè уште не е дефиниран, тој очигледно ќе инкорпорира некои класични стилски знаци, вклучително и четири задни светла.

Што се однесува до следната генерација на Nissan Z, се вели дека веќе се направени некои рани скици, но Албаиса сугерираше дека новиот Z треба да биде попрогресивен.

Автомобилот е веројатно далеку, а Пандикутира сугерира дека 3.0-литарскиот V6 со твин-турбо актуелниот модел не треба да има проблем да ги исполни барањата за емисии во текот на неговиот животен циклус.

Слични содржини