Потврдено четвртото глобално масовно белење на коралите

од Vladimir Zorba

Климатските промени доведоа до четврти глобален настан за масовно избелување на коралите, според американската Национална океанска и атмосферска администрација (NOAA).

Белењето се случува кога коралите ќе побелат бидејќи водата во која живее е премногу топла.

NOAA потврди дека белењето на коралите се случува во сите океани каде што се присутни коралите, по неколку недели добивање извештаи од научници ширум светот.

Многу видови корали имаат посебен однос со ситните растителни алги наречени зооксантели (zooxanthellae) – кои живеат во коралите.

Овие ситни алги произведуваат околу 90% од храната што им е потребна на коралите за да растат.

Промената на околината може да предизвика алгите да се „стресираат“ и да ги напуштат коралите.

Ова потоа го претвора коралот бел и, бидејќи главниот извор на храна го нема, тој останува многу ранлив.

Последното масовно глобално белење се случи помеѓу 2014 и 2016 година.

Избелувањето на коралите може да се активира со зголемување или намалување на температурата на морето, или промена во океанот каде што станува кис.

Зголемувањето за само еден степен Целзиусови четири недели може да предизвика белење. Ако ова продолжи повеќе од осум недели, коралот може да умре.

Коралните гребени можат да преживеат белење, но им треба време – често со децении – да се опорават.

Како што се менува температурата на Земјата поради глобалното затоплување – така се зголемува и ризикот од масовно белење – бидејќи температурата на морето се зголемува.

„Ако им се даде шанса, коралите се всушност еластични и можат да се опорават. Но, како што белењето станува се почесто и посилно по интензитет, ние навистина го стеснуваме тој прозорец“, вели д-р Ема Камп од Технолошкиот универзитет во Сиднеј, Австралија.

Истражувањата покажуваат дека подлабоките водни корали – на длабочина помеѓу 30 и 50 метри – можат да преживеат глобално затоплување до 3 степени Целзиусови.

Некои земји, исто така, прават корални расадници, каде што се обидуваат повторно да одгледуваат оштетени гребени.

Зборувајќи за Би-Би-Си, д-р Дејвид Обура, научник за животна средина од Кенија, објасни дека коралните гребени обезбедуваат систем за рано предупредување за влијанијата на планетата што се загрева.

„Треба да научиме од ова за да не го правиме ова со другите екосистеми“, рече тој.

Слични содржини