ПОВИСОКИ САТНИЦИ ОД 1 МАРТ: Почетната плата за ОВИЕ работници во Германија се искачија на 2.700 евра

од Vladimir Zorba

Договорен е нов колективен договор за медицинскиот персонал (германски: medizinische Fachangestellte – MFA). Здружението на медицински работници потврди дека е договорен нов колективен договор чија главна ставка е просечно зголемување на платите од 1 март за 7,4 отсто, јавуваат германските медиуми. Новиот колективен договор треба да биде во сила десет месеци.

Колективните преговори за нов колективен договор почнаа минатата година во октомври, но беа прекинати во декември. Затоа Здружението на медицински работници за првпат повика на предупредувачки штрајк во јануари.

Според претседателот на Здружението, колективните преговори сега се завршени, а сега е донесен колективен договор.

Според Здружението, почетната плата ќе се зголеми значително повеќе од просечната плата: од околу 2.200 на околу 2.700 евра бруто, што е зголемување за речиси 23 отсто. Тоа значи почетна минимална саатница од 16,17 евра бруто.

„Всушност, се надеваме дека младите повторно ќе станат ентузијасти за професијата лекарски асистенти и дека ќе почнат да се обучуваат“, вели претседателот на Здружението.

Другите точки во договорот вклучуваат повисок додаток за обука (пет проценти) и бонус за инфлација за вработените и специјализантите.

Здравствениот систем со години се соочува со недостиг од квалификувани работници, што дополнително се влоши со пандемијата на коронавирус. Затоа новиот колективен договор е добар знак, наведуваат германските медиуми.

„Во следната рунда преговори ќе влеземе за осум месеци. Фокусот треба да биде ставен на условите за работа: тие вклучуваат, меѓу другото, пофлексибилни модели на работно време и повисоки специјални плаќања“, вели претседателот на Здружението на медицински работници.

Слични содржини