Потребни Состојки
ориз – 230 г
шеќер – 200 гр
путер – 100 гр
млеко – 1/2 л
јајца – 4
суво грозје – 100 г
ванила шеќер – 1/2 пакетчиња
оревомасло – за мачкање
лебни трошки-за попрскување
Начин на подготовка
Измијте го оризот, исцедете го и измијте го 3 пати во топла вода. Потоа ставете го да се вари во нова вода 10 минути. Исцедете го, истурете со топло млеко и ставете да се задушува за околу 20 минути. Изладете го нежно.
После шеќерот, путерот, жолчките, сувото грозје, ванила шеќерот и оризот измешајте ги заедно. Печете го 40 мин на 200 степени. Кога ќе биде готово префрлете го во чинија.