Лесни за подготовка и многу вкусни тестенини со печурки.
Состојки (за 4 лица):
– 400 гр тестенини
– 1/2 главица лук
– 500 гр свежи печурки
– 500 мл крем за готвење, по желба може и помалку
– 1 лажичка сув билен зачин
– магдонос по вкус
Подготовка:
Сварете ги тестенините во солена вода.
Додека се варат тестенините, исечете ги шампињоните на ленти, а лукот и магдоносот исечкајте ги што помали.
Загрејте го маслото и пропржете ги печурките, па додадете го лукот и пропржете уште малку. Потоа додадете го кремот за готвење, па сè заедно сварете.
Павлаката додавајте ја по малку, за да не биде многу ретка. Зачинете по вкус.
Додадете магдонос и измешајте. Кога сосот ќе биде со саканата густина, додадете ги сварените тестенини, па мешајте додека се убаво се соедини.
Истурете во чинии и послужете веднаш.
На здравје!