Состојки:
– 600 гр брашно
– 250 мл млеко
– 80 мл масло
– 160 гр јогурт
– 1 кесичка квасец
– 1 лажица шеќер
За полнење:
– 200 гр фета сирење
– 100 гр моцарела
– 2 лажици кисела павлака
– по желба малку магдонос
За премачкување:
– 1 жолчка од јајце
– малку млеко
Подготовка:
Додадете квасец и сол во брашното и добро измешајте. Додадете ги течните состојки, млекото (да биде млако) и убаво измешајте. Оставете го да отстои на топло место 30 минути.
Скршете го сирењето, па додадете ја павлаката, магдоносот по вкус и моцарелата исечкана на помали коцки. Добро измешајте и зачинете со сол и бибер.
Подгответе плех обложен со хартија за печење.
Расукајте го тестото на малку брашно и поделете го на осум до 10 дела. Секој дел развлечете го, наполнете го и завиткајте го по должина.
Завиткајте во форма на полжав и малку притиснете го работ. Ставете ги на плех и оставете ги да отстојат околу 20 минути.
Вклучете ја рерната да се загрее на 190 степени.
Секое пециво премачкајте го со мешавина од жолчка од јајце и млеко, посипете со сусам и печете додека не порумени, околу 20 до 25 минути.