Денеска, прескокнете ја доставата и подгответе крцкаво пилешко за паметење со малку јогурт и уште неколку состојки.
Препорачуваме да пржите крилца или батаци.
Ова е рецепт за фантастично и вкусно јадење.
Состојки:
150 гр грчки јогурт
1 лажица сенф
1 лажица јаворов сируп
½ лажица лут сос
сол, бибер
8 пилешки батаци
200 гр корн флекс
мелено лукче
мелен црвен пипер
масло
Подготовка:
Добро измешајте ги јогуртот, сенфот, сирупот и лутиот сос, па добро зачинете ја маринадата. Додадете го пилешкото и маринирајте го најмалку половина час, по можност подолго. Потоа, пред да се пржи, валкајте го пилешкото во изронет корнфлекс измешан со сол, бибер, мелено лукче и пиперка. Се става во длабоко масло и се пржи неколку минути, додека пилешкото да добие златна боја.
Префрлете ги батаците во чинија обложена со кујнски крпи за да се исцедат вишокот маснотии. Послужете топло, со сос од јогурт.