Препознавање на лицето доаѓа кај автомобилите

од Vladimir Zorba

Во соработка со партнерот trinamiX, ​​германскиот добавувач во автомобилската индустрија Continental претстави важна иновација – екран за идентификација на возачот со интегрирана камера за биометриско препознавање на возачот.

Неодамна, овој систем ја освои CES Innovation Award 2023 во категоријата Vehicle Tech & Advanced Mobility на CES 2023 во Лас Вегас. На Mobile World Congress (MWC) 2023, кој се одржува од 27 февруари до 2 март во Барселона, екранот за прв пат во Европа ќе биде претставен на штандот trinamiX. Екранот за идентификација на возачот е првиот автомобилски екран во светот за внатрешноста на возилото кој овозможува бесконтактна, високо безбедна автентикација и помага да се спречи измама и кражба, според „HAK“.

Функцијата со која многу корисници на паметни телефони веќе се запознаени сега ја наоѓа својата примена во возилата. Continental и trinamiX, ​​водечки снабдувач на биометриски решенија, ја носат интеракцијата помеѓу возачот и возилото на ново ниво. Технологијата сигурно штити од кражба на автомобил, бидејќи возилото може да се стартува само по успешна автентикација на лицето на возачкото седиште.

Има и други апликации, кои очигледно ќе бидат важни во иднина. Ја зголемува удобноста во автомобилскиот сектор во многу случаи, како што се процесите на дигитално плаќање преку екранот на автомобилот при полнење гориво, паркирање или плаќање патарина, како и при изнајмување автомобили. Покрај тоа, технологијата може да се користи за плаќања или за пристап до дигитални услуги. Камерата вградена во системот се користи за сигурно следење на вниманието на возачот за да се спречат опасности како што е замор зад воланот. Камерата е беспрекорно интегрирана во екранот, што ја прави невидлива за возачот.

Слични содржини