Претседателот на Собранието Африм Гаши и германската амбасадорка Петра Дрекслер со заедничка визија за евроинтеграција и продлабочена соработка

од Илинка Илиоска
3,4K прегледи

Претседателот на Собранието Африм Гаши денес оствари средба со Амбасадорката на Сојузна Република Германија во земјава Петра Дрекслер.

Како што информираат од собраниската прес-служба, било искажано особено задоволство од реализацијата на средбата и благодарност за германскиот проактивен пристап и поддршка во остварувањето на нашите стратешки цели, претходно членството во НАТО и нашите тековни напори кон поноправно членство во Европската унија. Гаши ја поздравил инцијативата и активностите кои произлегуваат од Берлинскиот процес, вклучително и неодамнешната парламентарна димензија и поддршката од специјалниот пратеник за Балканот Сарацин. Несомнено, како што се посочува, меѓу најзначајните, е благодарноста за Резолуцијата на Бундестагот за нашиот пат кон ЕУ, особено признанието на македонската култура, идентитет и јазик, како еден важен сегмент од интензивната соработка на сите нивоа меѓу двата парламента. Истакната била и програмата ИПС за млади лица која треба да продолжи и во иднина, како и поддршката на Фондациите Фридрих Еберт и Конрад Аденауер на политичките партии земјата.

Амбасадорката Дрекслер упатувајќи честитки на Гаши, му посакала успех во водењето на оваа функција во период со многу предизвици. Ја потврдила одличната соработка меѓу двете држави и двата парламента, изразувајќи благодарност за нашиот пристап кон ИПС прорамата и задоволство за корисноста на програмите на двете германски фондации кај домашните политички чинители. Во однос на Берлинскиот процес, информирала за овогодинешниот десетгодишен јубилеј и одржувањето на Самит во Берлин, притоа изразувајќи надеж за учество и на парламентарна делегација на овој настан. Амбасадорката изразила надеж дека во периодот што следи, земјата ќе продолжи на својот евроинтегративен пат со несмалено темпо и со спроведувањето на досега преземените обврски.

Двајцата соговорници размениле мислења за идните можности за соработка и за потенцијалите во доменот на економијата, развојот на пазарното стопанство и други области од взаемен интерес.

Слични содржини