Пригожин над карта: „Украинците подготвуваат три клучни удари“ (ВИДЕО)

од Stefanija Kuzmanovska

На социјалните мрежи се појави видео во кое шефот на „Вагнер“, Евгениј Пригожин, на мапа покажува наводен украински план.

Како што вели Пригожин на видеото, „целта на Украинците е да зададат три удари и да ја ослободат територијата до границите од 1991 година“.

Тој додава дека Украина распоредила 200.000 војници во Донбас, од кои 80.000 се во близина на Бахмут.

„Плановите вклучуваат инвазија на Белгород, и тие би го искористиле тоа во замена“, вели тој, додавајќи дека Украинците ќе ги пресечат бунтовничките провинции на два дела.

Понатаму, Пригожин вели дека Украинците ќе се обидат да ја пробијат линијата Сватова-Кремин. Тој смета дека подготвуваат голем удар во Бахмут, каде ќе се обидат да ги деморализираат руските војници и со тоа да го отворат патот напред. Таму, претпоставува Пригожин, ќе се обидат да ги отсечат единиците на „Вагнер“ и да ги остават во околината.

Ова е во согласност со она што го кажа Пригожин претходно.

Да потсетиме, во писмото до Шојгу во понеделникот пишува дека вагнеровците би можеле да се најдат во околината на Бахмут.

Слични содржини